جهان پیچیدهی امروز موجب شده تا بسیاری از کشورها برای حل مسائل پیش روی خود به جذب افراد تحصیلکرده و نخبهی سایر کشورها روی بیاورند. در حقیقت جابهجایی نخبگان راهی برای شرکتها و دولتهاست تا کمبود نیروهای متخصصشان را جبران کنند. امروزه دیگر بحث بر سر فرصت یا تهدید بودن حضور مهاجران نخبه در کشور مقصد نیست؛ بلکه بحث چگونگی رقابت کشورها بر سر جذب مهاجران با استعداد و فراهم کردن محیطی برای بهرهبرداری از ظرفیتهای آنان است.
جمهوری اسلامی ایران در چهار دههی گذشته میزبان جمعیت زیادی از مهاجران کشورهای همسایه بوده است. بسیاری از این مهاجران علیرغم تمام مشکلات توانستند در دانشگاههای برتر ایران تحصیل کنند، بسیاری از آنان توانستند با شکوفایی استعدادهای خاص خود در حوزههای مختلف، کسبوکارهای موفقی راهاندازی کنند و بسیاری از اتباع سایر کشورهای جهان تمایل دارند تا به عنوان یک نخبه در کشور ایران زندگی کنند و رشد و شکوفایی خود را در جامعهی ایران پیگیری نمایند.
برنامهی همکاری با متخصصان و کارآفرینان بینالمللی، سامانهای برای ثبت درخواست متخصصان و کارآفرینان غیرایرانی برای دریافت حمایتهای خاص مرکز تعاملات بینالمللی معاونت علم و فناوری ریاستجمهوری است؛ سامانهای که میکوشد تا با فراهم آوردن مجموعهای از خدمات و تسهیلات برای مهاجران نخبه و کارآفرین، زیست آنان در ایران را راحتتر کند و زمینههای رشد و شکوفایی آنان و بهرهمندی جامعهی ایران از استعدادهای آنان را فراهم نماید.
ارائهی دفترچه اقامت ویژه که به مدت سه تا پنج سال این دسته از مهاجران را از تمدید سالانهی مدارک اقامتی معاف میکند یکی از خدمات این برنامه است. با داشتن دفترچه اقامت ویژه، مهاجران میتوانند به جز حق رأی از کلیهی حقوق شهروندی در ایران برخوردار شوند.
برنامهی همکاری با متخصصان و کارآفرینان بینالمللی در راستای اجراییسازی اقدام شماره ۸ سند جامع روابط بینالمللی ایران مبنی بر توسعهی سازوکار جذب، اقامت و بهرهگیری ضابطهمند از ظرفیت و توان دانشمندان، پژوهشگران، فناوران و دانشجویان خارجی تعریف شده است و پذیرای کلیهی مهاجران نخبه و کارآفرینی است که خواهان اقامت و فعالیت در کشور ایران هستند.